Őssejtekből építenek új szerveket Spanyolországban
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
Flavitamin Vas 100 db
Flavitamin Vas 100 db

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Őssejtekből építenek új szerveket Spanyolországban

Őssejtekből építenek új szerveket SpanyolországbanÚj módszert mutattak be spanyol kutatók transzplantációs célú mesterséges szervek létrehozására őssejtek segítségével. Az őssejtek felhasználása jelentősen csökkenti a donorszervek kilökésének kockázatát.Az új technika első lépéseként eltávolítják a beültetésre alkalmatlan szív, máj vagy más szerv sejtjeit, ezáltal egy csupasz vázat, egy háromdimenziós mátrixot kapnak - mondta el madridi sajtótájékoztatóján Francisco Fernandez-Aviles, a Gregorio Maranon kórház vezető kardiológusa. Ezt követően a páciens saját őssejtjeit viszik fel a vázra, ahol azok gyakorlatilag újranövesztik a szervet, ezúttal már olyan sejtekkel, amelyek kompatibilisek a páciens testével, hiszen azonos DNS- és sejtállományt hordoznak.
Mint Fernandez-Aviles elmondta, legkorábban öt év múlva végezhetnek az orvosok olyan szervátültetéseket, amelyekben az ezzel a technikával előállított, illetve újraalkotott szerveket használják fel. "Mindez két problémának vet véget: a transzplantációra alkalmas donorok és szervek hiányának, valamint annak, hogy a páciens szervezete kilökje a beültetett új szervet" - tette hozzá.
A kórháznak jelenleg nyolc előkészített "szívváz" áll rendelkezésére a módszer kipróbálásához, ezek közül egyről remélik, hogy az év végéig legalább részlegesen szívként újul meg az őssejtek segítségével.
Forrás: Index/MTI 2010. november 3., szerda 17:16