Európai túlsúly van az őssejtkutatásban
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
OM Relax kapszula 250 db
OM Relax kapszula 250 db

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Európai túlsúly van az őssejtkutatásban

ŐssejtA jelenleg használt őssejtvonalak túlnyomó része európai eredetű emberektől származik, ezért az ázsiaiak és afrikaiak vélhetően csak később hasznosíthatják az úttörő technológia eredményeit.
A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban közzétett tanulmányban 47 embrionális őssejtvonalat vizsgáltak, melyekkel jelenleg összesen mintegy hétszáz kutatás zajlik. A sejtvonalak közül mindössze kettő volt kelet-ázsiai eredetű, egyáltalán nem találtak köztük afrikai embertől vagy amerikai őslakostól származót, ahogy a csendes-óceáni szigetek őslakosait sem reprezentálta sejtvonal.
"Alapvető fontosságú, hogy különböző őssejtvonalak álljanak rendelkezésre ezekhez a kutatásokhoz, mert így lehet biztosítani, hogy valamennyi páciens részesüljön a kutatási eredmények hasznából" - mondta Sean Morrison, a Michigani Egyetem őssejt-technológiával foglalkozó központjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője.
Az embrionális őssejtkutatás a szakemberek szerint alapvetően megváltoztathatja az orvoslás jövőjét. Ha azonban egyes rasszokhoz tartozó őssejtvonalakkal egyáltalán nem folynak kutatások, akkor kétségessé válhat, hogy az eredményeket náluk is ugyanúgy lehet-e hasznosítani.
Az új embrionális őssejtvonalak kialakítására vonatkozó tilalmat az idén oldotta fel az amerikai kormányzat, így a számos betegségre gyógyírt ígérő őssejtkutatások ismét fellendülőben vannak.
Forrás: MTI 2009. december 17., csütörtök 14:30