Hólyagrák
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
Henna Plus hajfesték Vörösbor 100 ml
Henna Plus hajfesték Vörösbor 100 ml

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Hólyagrák

Rövid leírás:
A húgyhólyag a kismedencében elhelyezkedő, a vizelet tárolására hivatott, üreges szerv. A vizeletet a két vese kérgi része termeli. A vesemedencék (pyelon) a húgyvezetékekkel (uréter) együtt a megtermelt és összegyűlt vizelet elvezetésében játszanak szerepet. A páros húgyvezetékeken a vizelet a kismedence területére, a húgyhólyagba (vesica urinae) vezetődik, majd abban gyűlik és tárolódik kiürüléséig.

A kiürülés vizeléskor a húgycsövön keresztül történik.

A vizeletelvezető-rendszer szinte egészét - a húgycső alsó kétharmadának kivételével - átmenetisejtes-hám (uroepithelium vagy urothelium) béleli. Az innen kiinduló rosszindulatú daganatokat (malignus tumorokat) nevezi az orvosi nyelvezet uroepitheliális- vagy urothelium-carcinomáknak.

Az urotélium-karcinóma leggyakrabban, közel 96 százalékban a húgyhólyag területéről indul ki, a vesemedence, a húgyvezeték és a húgycső daganatai ritkák. Ezért esik szó a továbbiakban részletesen a húgyhólyag rákjáról. Mivel azonban ugyanaz a hám béleli a húgyvezető rendszer nagy részét, a húgyhólyagrákról elmondottak a vesemedence-, húgyvezeték- és húgycső-eredetű urotélium-karcinómákra is.

A húgyhólyag daganatait tekintve 98 százalékuk a szervet bélelő hámból, azaz az uroepitéliumból indul ki. A többi szövettani típus (például a kötőszövet eredetű szarkómák vagy a laphám eredetű (planocellularis carcinoma) előfordulása ritka, összesen mintegy 2 %.

Előfordulás:
Az összes rosszindulatú tumorfajta mintegy három százalékát teszik ki a húgyhólyag-rákok. Elsősorban idősebb életkorban jelentkezik, és a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban sújtja, mint a nőket. Kialakulásában az életmód és a káros környezeti tényezők hatása kimutatható.

Afrika, Ázsia és Dél-Amerika trópusi területein halmozottabb előfordulása egy édesvízi csigák által terjesztett egysejtű, a schistosoma mételyek okozta fertőzéssel (schistosomiasis) hozható összefüggésbe. Ennek ellenére az iparilag fejlett országokban gyakrabban lép fel.

Okok:
A dohányzás az egyik legfontosabb oka az urotélium rákjának, ezen belül is főleg a húgyhólyagdaganatnak. Az erős dohányosoknál 20-40-szer nagyobb e betegség kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál.

Más mérgező kémiai anyagokkal történő hosszú távú érintkezés is szerepet játszhat e daganattípus kialakulásában, így bizonyos festék- vagy lakkalkotórészek (pl. az aromás aminok, a nitrozo-vegyületek, a polyvinil-klorid) és bizonyos gyógyszerek (mint a phenacetin, cyclophosphamid) is.

A táplálkozási tényezők közül a mesterséges édesítőszereket gyanúsítják, de fontos kiváltó tényező lehet a húgyhólyagot illetve környékét ért sugárhatás is -, ami például lehet egy végbéldaganat terápiájának része. Mindezek mellett szerepet tulajdonítanak az ún. krónikus irritációnak is, amit okozhat például a vese- vagy hólyagkő, de ismétlődő vagy gyakran visszatérő gyulladás is.

Tünetek:
A húgyhólyagdaganat fő és legáltalánosabb tünete a véres vizelet vagy ritkábban a "dysuria" a gyakori kínzó vizelési inger. A legtöbb beteg emiatt fordul orvoshoz, de ritkán visszatérő húgyúti fertőzések, esetleg kismedencei fájdalom miatt kerül a beteg további kivizsgálásra. Előfordulhat, hogy az áttétek okozta tüneteket fedezik fel először.

Diagnózis:
Fizikális vizsgálatot és vizeletvizsgálatot követően a diagnózis fő eszköze a cystoscopia, azaz a húgyhólyag-tükrözés. Ennek során katéter-szerű vékony csövet vezetnek be a húgyhólyagba, melynek segítségével - a többi endoszkópos, azaz tükrözési-eszközhöz hasonlóan - az orvos szó szerint bepillantást nyer a húgycső és a húgyhólyag belsejébe, tehát láthatóvá válik húgyhólyag belső felszíne. Emellett ezen eszköz segítségével a gyanúsnak vélt területekből szövettani minta is vehető, sőt a kisebb elváltozások akár el is távolíthatók. A cystoscopon keresztül történő szövettani mintavételt nevezi a szaknyelv TUR-nak, azaz transuretralis resectionak, magyarul húgycsövön keresztüli kimetszésnek.

Ezen kimetszett szövetek, szövetdarabok mikroszkópos szövettani vizsgálata dönti el a beteg további sorsát. Amennyiben "csak" gyulladás igazolódik, megfelelő specifikus antibiotikus kezelés következik. Ha azonban rosszindulatú daganatot ír le a szövettani értékelés, akkor annak a környező szövetek felé való kiterjedtsége és a sejtek differenciáltsági, érettségi foka (szövettani-grade) dönti el a további teendőket.

A daganat kiterjedtsége (stádiumok):
A húgyhólyagdaganatok 70-80 százaléka felületes (superficialis), azaz nem terjed be a hám alatti izomrétegbe. Sajnos az esetek nagyjából tizedében egyszerre több helyen is fellép daganatos elfajulás, ilyenkor multiplex tumorral állunk szemben.

A prognózist - tehát a betegség lefolyását, kimenetelét - is elsősorban a daganat környező szövetekbe terjedésének (inváziójának) mélysége határozza meg. Emellett azonban fontos prognosztikus tényező az úgynevezett grading, azaz a daganat differenciáltságának (érettségének) foka is.

A "Grade" I-IV jelöléssel a nagyon jól, jól, kevéssé- és nem differenciált daganatokat különítik el a részletes szövettani leírások. A Gr-I. tumor a nagyon jól differenciált, azaz majdnem érett, egészséges sejtekből áll, míg a Gr-IV. daganatsejtek tejesen éretlenek, ami egyben azt is jelenti, hogy igen rosszindulatúak.

A kis kiterjedésű, s már a cystoscopiával is teljes egészében eltávolított, jól differenciált (érett) daganat esetén az urológus háromhavonta kontrollvizsgálatot javasol.

A mélyebbre terjedés illetve differenciálatlan daganat esetén további vizsgálatok szükségesek a további, kiegészítő terápiás beavatkozások - műtét, sugár- vagy kemoterápia - előtt. Ilyenkor meg kell vizsgálni a húgyhólyag környezetét, sőt a kismedencét is, nem csak ultrahanggal, hanem CT-vel vagy akár MRI-vel is. E leletek segítségével zárható ki vagy diagnosztizálható a már szabad szemmel is észlelhető környezeti ráterjedés vagy áttétképződés például a kismedencei nyirokcsomókba. Ezek mellett ki kell zárni a távolabbi áttétek lehetőségét is, így szükséges egy mellkas-röntgen, egy hasi-ultrahang- és egy csontizotóp vizsgálat is.

Kezelés:

 1. Amennyiben a daganatot korán sikerült diagnosztizálni, azaz a szövettan nem mutat mély környezeti beterjedést (stádium: Ta), és a daganatsejtek jól vagy nagyon jól differenciáltak (Gr-I.-II.), emellett az összes kiegészítő vizsgálat sem igazolt áttétet, azaz negatív, további kezelést a beteg nem igényel, de kontrollokra, melyek eleinte háromhavonta, később szükség szerint történnek, kötelező visszahívni a pácienst.
 2. Amennyiben a daganat mélybe terjed (stádium: T1), illetve differenciáltsága nem jó, netán rossz (Gr-III.-IV.), esetleg multiplex, azaz egyszerre több helyen diagnosztizáltak daganatot, a TUR után helyi, azaz a húgyhólyagba adott (intravesicalis) kezelést végeznek különböző gyógyszerekkel. Ez azt jelenti, hogy a hólyagba katéter segítségével olyan szereket juttatnak be, amelyeket meghatározott ideig, általában néhány percig a kívánt helyen tudnak tartani, és amelyek a visszamaradt daganatsejteket elpusztítják.

  Ilyen anyagok a tbc-elleni védőoltásra is használt BCG, adriamycin, mytomycin és interferon. Mindezen kiegészítő beavatkozások nélkül a kiterjedt, éretlenebb daganat visszatérésének esélye 30-85 százalékos. A kiegészítő kezeléssel a kiújulás jelentősen csökkenthető.
 3. Amennyiben a daganat mélyre, az izomrétegbe is beterjed (stádium: T2-T3), két lehetőség van:
  1. Az ún. radikális cystectomia, azaz a húgyhólyag teljes sebészi eltávolítása. Ilyen esetekben valamilyen módon gondoskodni kell a vesékben termelt vizelet további elvezetéséről. Több megoldás közül választhat az urológus. Főként a beteg alkata, egyéb betegségei és az anatómiai viszonyok befolyásolják a választást:
   Vagy a végbélbe vezetik a húgyvezetékeket - ekkor "kloáka-szerű" ürítést biztosítanak a vizeletnek és székletnek, azaz egyazon kivezetőn keresztül távozik a szervezetből -, vagy a bélből képeznek ún. bélhólyagot, és ezt vezetik ki a hasfalra egy sztómán (hasfali nyíláson) keresztül. A harmadik lehetőség, hogy a bélhólyagot a régi húgyhólyag helyére ültetve a húgycsövön keresztüli vizelést megtartva biztosítják a vizelet-elvezetést.
  2. Amennyiben bármely okból (a beteg kora, általános állapota miatt, vagy, mert a beteg, az életmódját teljesen megváltoztató műtétbe nem egyezik bele!) a húgyhólyag nem távolítható el, még mindig több megoldás létezik. Végezhetnek részleges műtéti hólyagfal eltávolítást (parciális cystectomia), amelyet utána kemoterápiával, sugárterápiával egészíthetnek ki. Ilyen esetekben a műtét során csak a daganatos húgyhólyagfal-részt távolítják el teljes vastagságában, környezetével együtt.
   A másik, hólyagmegtartó módszer: az ún. "extenzív-TUR és kemoradio-terápia" kombinációs kezelés. Ennek során a kiterjesztett, mélyre hatoló cystoscopos műtétet (TUR-t) kemo- illetve sugárterápiával egészítik ki.
 4. Amennyiben a daganat már nagyon mélyre, a környező szervekbe is behatolt, netán már áttétet is képzett, radikális, vagyis teljes műtéti eltávolítás nem végezhető. Ilyen esetekben kap a beteg kombinált kemoterápiát, azaz olyan infúziókat, melynek gyógyszerei cytostatikus (sejtosztódást megállító) hatásúak. Többféle gyógyszerkombináció alkalmazható (MVAC, CMV, CISCA, GP, TIP), melyek legtöbbször hónapokra, ritkán évekre is tünet- vagy daganatmentessé tehetik a beteget, s természetesen életük is meghosszabbítható.

Hasznos tudnivalók:
Ha a húgyhólyagot eltávolítják, a megváltozó kémhatás-viszonyok miatt, fontos betartani az urológus által előírt diétát és gyógyszeres kezelést (pl. a végbélbe vezetett húgyvezetékek esetén a szódabikarbóna rendszeres szedését).

Amennyiben sztómán keresztül biztosítják a vizeletürülést, a sztóma-ambulanciák nagyon sok hasznos tanáccsal és segédeszközökkel tudják segíteni a megváltozott életmódú páciensek életét.

Amennyiben a páciens bármely kezelés nyomán daganatmentessé válik, kötelező kontrollok várnak rá. Amennyiben a húgyhólyagot sikerült megtartani, annak cystoscopiás vizsgálata is a kontroll része.