Hólyagrák
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
Sativa kendermag olaj - Oregano 250 ml
Sativa kendermag olaj - Oregano 250 ml

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Hólyagrák

Rövid leírás:
A húgyhólyag a kismedencében elhelyezkedő, a vizelet tárolására hivatott, üreges szerv. A vizeletet a két vese kérgi része termeli. A vesemedencék (pyelon) a húgyvezetékekkel (uréter) együtt a megtermelt és összegyűlt vizelet elvezetésében játszanak szerepet. A páros húgyvezetékeken a vizelet a kismedence területére, a húgyhólyagba (vesica urinae) vezetődik, majd abban gyűlik és tárolódik kiürüléséig.

A kiürülés vizeléskor a húgycsövön keresztül történik.

A vizeletelvezető-rendszer szinte egészét - a húgycső alsó kétharmadának kivételével - átmenetisejtes-hám (uroepithelium vagy urothelium) béleli. Az innen kiinduló rosszindulatú daganatokat (malignus tumorokat) nevezi az orvosi nyelvezet uroepitheliális- vagy urothelium-carcinomáknak.

Az urotélium-karcinóma leggyakrabban, közel 96 százalékban a húgyhólyag területéről indul ki, a vesemedence, a húgyvezeték és a húgycső daganatai ritkák. Ezért esik szó a továbbiakban részletesen a húgyhólyag rákjáról. Mivel azonban ugyanaz a hám béleli a húgyvezető rendszer nagy részét, a húgyhólyagrákról elmondottak a vesemedence-, húgyvezeték- és húgycső-eredetű urotélium-karcinómákra is.

A húgyhólyag daganatait tekintve 98 százalékuk a szervet bélelő hámból, azaz az uroepitéliumból indul ki. A többi szövettani típus (például a kötőszövet eredetű szarkómák vagy a laphám eredetű (planocellularis carcinoma) előfordulása ritka, összesen mintegy 2 %.

Előfordulás:
Az összes rosszindulatú tumorfajta mintegy három százalékát teszik ki a húgyhólyag-rákok. Elsősorban idősebb életkorban jelentkezik, és a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban sújtja, mint a nőket. Kialakulásában az életmód és a káros környezeti tényezők hatása kimutatható.

Afrika, Ázsia és Dél-Amerika trópusi területein halmozottabb előfordulása egy édesvízi csigák által terjesztett egysejtű, a schistosoma mételyek okozta fertőzéssel (schistosomiasis) hozható összefüggésbe. Ennek ellenére az iparilag fejlett országokban gyakrabban lép fel.

Okok:
A dohányzás az egyik legfontosabb oka az urotélium rákjának, ezen belül is főleg a húgyhólyagdaganatnak. Az erős dohányosoknál 20-40-szer nagyobb e betegség kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál.

Más mérgező kémiai anyagokkal történő hosszú távú érintkezés is szerepet játszhat e daganattípus kialakulásában, így bizonyos festék- vagy lakkalkotórészek (pl. az aromás aminok, a nitrozo-vegyületek, a polyvinil-klorid) és bizonyos gyógyszerek (mint a phenacetin, cyclophosphamid) is.

A táplálkozási tényezők közül a mesterséges édesítőszereket gyanúsítják, de fontos kiváltó tényező lehet a húgyhólyagot illetve környékét ért sugárhatás is -, ami például lehet egy végbéldaganat terápiájának része. Mindezek mellett szerepet tulajdonítanak az ún. krónikus irritációnak is, amit okozhat például a vese- vagy hólyagkő, de ismétlődő vagy gyakran visszatérő gyulladás is.

Tünetek:
A húgyhólyagdaganat fő és legáltalánosabb tünete a véres vizelet vagy ritkábban a "dysuria" a gyakori kínzó vizelési inger. A legtöbb beteg emiatt fordul orvoshoz, de ritkán visszatérő húgyúti fertőzések, esetleg kismedencei fájdalom miatt kerül a beteg további kivizsgálásra. Előfordulhat, hogy az áttétek okozta tüneteket fedezik fel először.

Diagnózis:
Fizikális vizsgálatot és vizeletvizsgálatot követően a diagnózis fő eszköze a cystoscopia, azaz a húgyhólyag-tükrözés. Ennek során katéter-szerű vékony csövet vezetnek be a húgyhólyagba, melynek segítségével - a többi endoszkópos, azaz tükrözési-eszközhöz hasonlóan - az orvos szó szerint bepillantást nyer a húgycső és a húgyhólyag belsejébe, tehát láthatóvá válik húgyhólyag belső felszíne. Emellett ezen eszköz segítségével a gyanúsnak vélt területekből szövettani minta is vehető, sőt a kisebb elváltozások akár el is távolíthatók. A cystoscopon keresztül történő szövettani mintavételt nevezi a szaknyelv TUR-nak, azaz transuretralis resectionak, magyarul húgycsövön keresztüli kimetszésnek.

Ezen kimetszett szövetek, szövetdarabok mikroszkópos szövettani vizsgálata dönti el a beteg további sorsát. Amennyiben "csak" gyulladás igazolódik, megfelelő specifikus antibiotikus kezelés következik. Ha azonban rosszindulatú daganatot ír le a szövettani értékelés, akkor annak a környező szövetek felé való kiterjedtsége és a sejtek differenciáltsági, érettségi foka (szövettani-grade) dönti el a további teendőket.

A daganat kiterjedtsége (stádiumok):
A húgyhólyagdaganatok 70-80 százaléka felületes (superficialis), azaz nem terjed be a hám alatti izomrétegbe. Sajnos az esetek nagyjából tizedében egyszerre több helyen is fellép daganatos elfajulás, ilyenkor multiplex tumorral állunk szemben.

A prognózist - tehát a betegség lefolyását, kimenetelét - is elsősorban a daganat környező szövetekbe terjedésének (inváziójának) mélysége határozza meg. Emellett azonban fontos prognosztikus tényező az úgynevezett grading, azaz a daganat differenciáltságának (érettségének) foka is.

A "Grade" I-IV jelöléssel a nagyon jól, jól, kevéssé- és nem differenciált daganatokat különítik el a részletes szövettani leírások. A Gr-I. tumor a nagyon jól differenciált, azaz majdnem érett, egészséges sejtekből áll, míg a Gr-IV. daganatsejtek tejesen éretlenek, ami egyben azt is jelenti, hogy igen rosszindulatúak.

A kis kiterjedésű, s már a cystoscopiával is teljes egészében eltávolított, jól differenciált (érett) daganat esetén az urológus háromhavonta kontrollvizsgálatot javasol.

A mélyebbre terjedés illetve differenciálatlan daganat esetén további vizsgálatok szükségesek a további, kiegészítő terápiás beavatkozások - műtét, sugár- vagy kemoterápia - előtt. Ilyenkor meg kell vizsgálni a húgyhólyag környezetét, sőt a kismedencét is, nem csak ultrahanggal, hanem CT-vel vagy akár MRI-vel is. E leletek segítségével zárható ki vagy diagnosztizálható a már szabad szemmel is észlelhető környezeti ráterjedés vagy áttétképződés például a kismedencei nyirokcsomókba. Ezek mellett ki kell zárni a távolabbi áttétek lehetőségét is, így szükséges egy mellkas-röntgen, egy hasi-ultrahang- és egy csontizotóp vizsgálat is.

Kezelés:

 1. Amennyiben a daganatot korán sikerült diagnosztizálni, azaz a szövettan nem mutat mély környezeti beterjedést (stádium: Ta), és a daganatsejtek jól vagy nagyon jól differenciáltak (Gr-I.-II.), emellett az összes kiegészítő vizsgálat sem igazolt áttétet, azaz negatív, további kezelést a beteg nem igényel, de kontrollokra, melyek eleinte háromhavonta, később szükség szerint történnek, kötelező visszahívni a pácienst.
 2. Amennyiben a daganat mélybe terjed (stádium: T1), illetve differenciáltsága nem jó, netán rossz (Gr-III.-IV.), esetleg multiplex, azaz egyszerre több helyen diagnosztizáltak daganatot, a TUR után helyi, azaz a húgyhólyagba adott (intravesicalis) kezelést végeznek különböző gyógyszerekkel. Ez azt jelenti, hogy a hólyagba katéter segítségével olyan szereket juttatnak be, amelyeket meghatározott ideig, általában néhány percig a kívánt helyen tudnak tartani, és amelyek a visszamaradt daganatsejteket elpusztítják.

  Ilyen anyagok a tbc-elleni védőoltásra is használt BCG, adriamycin, mytomycin és interferon. Mindezen kiegészítő beavatkozások nélkül a kiterjedt, éretlenebb daganat visszatérésének esélye 30-85 százalékos. A kiegészítő kezeléssel a kiújulás jelentősen csökkenthető.
 3. Amennyiben a daganat mélyre, az izomrétegbe is beterjed (stádium: T2-T3), két lehetőség van:
  1. Az ún. radikális cystectomia, azaz a húgyhólyag teljes sebészi eltávolítása. Ilyen esetekben valamilyen módon gondoskodni kell a vesékben termelt vizelet további elvezetéséről. Több megoldás közül választhat az urológus. Főként a beteg alkata, egyéb betegségei és az anatómiai viszonyok befolyásolják a választást:
   Vagy a végbélbe vezetik a húgyvezetékeket - ekkor "kloáka-szerű" ürítést biztosítanak a vizeletnek és székletnek, azaz egyazon kivezetőn keresztül távozik a szervezetből -, vagy a bélből képeznek ún. bélhólyagot, és ezt vezetik ki a hasfalra egy sztómán (hasfali nyíláson) keresztül. A harmadik lehetőség, hogy a bélhólyagot a régi húgyhólyag helyére ültetve a húgycsövön keresztüli vizelést megtartva biztosítják a vizelet-elvezetést.
  2. Amennyiben bármely okból (a beteg kora, általános állapota miatt, vagy, mert a beteg, az életmódját teljesen megváltoztató műtétbe nem egyezik bele!) a húgyhólyag nem távolítható el, még mindig több megoldás létezik. Végezhetnek részleges műtéti hólyagfal eltávolítást (parciális cystectomia), amelyet utána kemoterápiával, sugárterápiával egészíthetnek ki. Ilyen esetekben a műtét során csak a daganatos húgyhólyagfal-részt távolítják el teljes vastagságában, környezetével együtt.
   A másik, hólyagmegtartó módszer: az ún. "extenzív-TUR és kemoradio-terápia" kombinációs kezelés. Ennek során a kiterjesztett, mélyre hatoló cystoscopos műtétet (TUR-t) kemo- illetve sugárterápiával egészítik ki.
 4. Amennyiben a daganat már nagyon mélyre, a környező szervekbe is behatolt, netán már áttétet is képzett, radikális, vagyis teljes műtéti eltávolítás nem végezhető. Ilyen esetekben kap a beteg kombinált kemoterápiát, azaz olyan infúziókat, melynek gyógyszerei cytostatikus (sejtosztódást megállító) hatásúak. Többféle gyógyszerkombináció alkalmazható (MVAC, CMV, CISCA, GP, TIP), melyek legtöbbször hónapokra, ritkán évekre is tünet- vagy daganatmentessé tehetik a beteget, s természetesen életük is meghosszabbítható.

Hasznos tudnivalók:
Ha a húgyhólyagot eltávolítják, a megváltozó kémhatás-viszonyok miatt, fontos betartani az urológus által előírt diétát és gyógyszeres kezelést (pl. a végbélbe vezetett húgyvezetékek esetén a szódabikarbóna rendszeres szedését).

Amennyiben sztómán keresztül biztosítják a vizeletürülést, a sztóma-ambulanciák nagyon sok hasznos tanáccsal és segédeszközökkel tudják segíteni a megváltozott életmódú páciensek életét.

Amennyiben a páciens bármely kezelés nyomán daganatmentessé válik, kötelező kontrollok várnak rá. Amennyiben a húgyhólyagot sikerült megtartani, annak cystoscopiás vizsgálata is a kontroll része.