Fogszuvasodás
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
Henna Plus hajfesték Arany réz szőke 100 ml
Henna Plus hajfesték Arany réz szőke 100 ml

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Fogszuvasodás

Rövid leírás:
(másnéven: caries dentium)
A fogszuvasodás kifejezés onnan ered, hogy régen azt gondolták, a fogat az azt rágó fogszú betegíti meg. Ezzel szemben a folyamat lényege, hogy a fogak ásványianyag-tartalmának kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat beépítő tényezőkkel szemben. Ennek következtében a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.

A fogszuvasodás tehát nem egyetlen kórokozó műve, hanem többtényezős, összetett folyamat eredménye.

Előfordulás:
A fogszuvasodás egyike a világ legelterjedtebb betegségeinek. A fejlett országokban a felvilágosító kampányok és a helyes szájápolás terjedése következtében gyakorisága jelentősen csökkent, de összességében a föld lakóinak 95% -a érintett kisebb vagy nagyobb mértékben. 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. A középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött.

Sajnos a leggondosabb ápolás ellenére is keletkezhetnek azonban szuvas lyukak, hiszen a fogak egészsége genetikai adottságainktól, a nyál összetételétől is függ.

Nem mindenkinek egyformán erős tehát a fogzománca. Bizonyos életszakaszokban is sérülékenyebbek a fogak. Ezért nem véletlen, hogy a legtöbb tömésre gyermekkorban, a növekedés időszakában kerül sor, az idősebbeknek már inkább a fogágybetegségek okoznak gondot.

A gyerekek a szülők gondatlanságából fakadóan lehetnek veszélyeztetettebbek. Az édes italok cumisüvegből való lassú szopogatása miatt még mindig gyakran találkozhatunk az ún. cumisüveg-fogromlással, ami valójában fogszuvasodás.

Okok:
A fogak elleni "támadás" erőssége öt tényezőtől függ, a lepedékképződéstől, a táplálék szénhidráttartalmától, szájban lévő ételmaradékoktól, az étkezések gyakoriságától, valamint a természetes védőtényezők hiányától.

Lepedékképződés: A szájban jelenlévő szénhidrát-bontó baktériumok savat és ragadós, lepedékképző anyagot termelnek. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a fogzománcot megbontani képes savakat.

Szénhidrátok, savak: Az erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok azáltal járulnak hozzá a savtermeléshez, hogy tápanyagot biztosítanak az említett baktériumoknak. A savas ételek maguk is oldják a fogzománcot, és kedvező környezetet teremtenek a baktériumoknak.

Ételmaradék a szájban: Az időtartam, ami alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig vannak a táplálékból származó szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.

Étkezések gyakorisága: Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke. A gyakori savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét. Ezért annyira káros a nassolás, hiszen minden falat után nem moshatunk fogat, és nem marad ideje a szervezetnek, a szájüregnek a regenerációra; a megfelelő kémhatás helyreállítására, nyállal a szájüreg átmosására.

Védő tényezők hiánya: A kariogén tényezőket különböző védő tényezők ellensúlyozzák. A megfelelő mennyiségű nyál enyhén lúgos kémhatásával semlegesíti a savasságot, ellensúlyozza a baktériumok tevékenységét. A fluorid erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését.

Tünetek és diagnózis:
A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható örlőfelületi barázdákban, a fogak közeiben, a fognyaki és a fog legnagyobb domborulata közötti területen jelentkezik. Először fehér foltok mutatkoznak, amelyek az ásványi anyag kioldódását jelzik - ez még nem jár üregképződéssel -, majd apró, barnás, sötét foltok, végül egyre mélyebb lyukak formájában válik láthatóvá a fogszuvasodás.

Sajnos a fogszuvasodás önmagában nem jár fájdalommal, sokáig teljesen tünetmentes marad. Ha nem így volna, idejében fordulnánk orvoshoz. Figyelmeztető jelek lehetnek, amikor a fogzománc sérülése miatt a kinyílt dentincsatornák érzékennyé teszik a fogat. Édességek, cukor fogyasztása után az ozmotikus nyomás fokozódása miatt jelez a beteg fájdalmat.

Ekkor még nem feltétlenül látszik a fogzománc sérülése, az csupán enyhe és felszíni.

Ha a két fog között kezdődik a szuvasodás, az is figyelmeztető jel lehet, hogy egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy rendszeresen bent marad az étel a két fog között.

Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet, a fog begyullad és fájdalmas lesz. Késői tünet az elhanyagolt szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A hideg ingerre jelentkező fájdalom már a következményes fogbélgyulladás tünete, a meleg ingerre jelentkező fájdalom pedig már az elhalt fog sajátja.

Akár a beteg fedezi fel, akár csak fogorvosi ellenőrzés alkalmával derül ki, a legkisebb fogszuvasodást, a legkisebb lyukat is azonnal be kell tömni.

Kezelés:
A fogszuvasodás egyetlen ismert és hatékony kezelése a lukas fog kitisztítása és betömése. A fogfájás ellenszereként adott fájdalomcsillapító nem gyógyítja meg a fogat, csupán a fogorvosi kezelés megkezdéséig a tünetek enyhítésére alkalmazható.

Húzásra csak akkor kerülhet sor, ha a fog valamiért töméssel már nem menthető meg, gyökérkezelésre - fogideg elölése - nem jön számításba, és a destrukció (fogromlás) olyan mértékű, hogy a fogkoronát nem lehet felépíteni.

A tömés előtt a biztonság kedvéért - akkor is, ha csak felszíni szuvasodásról van szó - érzéstelenítik a területet. Az érzéstelenítő injekciót a nem szabad minden áron elkerülni, mert olykor csak megfelelően érzéstelenített területen lehet biztonságosan a szükséges mélységig kitisztítani a szuvas részt. Érzéstelenítésben - ha csak nincs valami komoly gyulladás - a sérült fogszövetet eltávolító fúrás, majd a tömés nem fáj.

A fogászati fúróval kitisztított lyukat ezután betömik. A tömés nagysága az eltávolított romlott fogszövet mennyiségétől függ.

Ha a fog ennek ellenére tovább fáj, gyökérkezelést végeznek, melynek célja a fog idegének elpusztítása. A kezelés több alkalmat is igénybe vehet. Ezután kerülhet sor a gyökértömésre, amellyel a gyökércsatornában keletkezett üreget szüntetik meg.

A gyökértömés megfelelő méretét röntgennel ellenőrzik, és csak ezután tömik be a fog koronai részét, vagy szükség esetén ún. betétet készítenek bele, esetleg koronával pótolják a fog íny fölötti, hiányzó részét.

A tömőanyag lehet többek között polimerizált műanyag vagy higanytartalmú amalgám. A higany-ötvözetből kioldódó kevés higany egészségre káros volta sok vitát váltott ki. A tömés anyagának megválasztását az orvos általában megbeszéli a beteggel. Elsősorban a szuvasodás mértéke dönti el.

A tömést időnként fel kell újítani, azaz cserélik, mert a fog a tömés vonala mellett szuvasodni kezdhet. Minden egyes töméscserénél áldozatul esik némi fogszövet.

A legmodernebb eljárás a fogszuvasodás kezelésére az ózonkezelés, ami az ózon fertőtlenítő hatásán alapul. A kezelés előtt a fogfelület megtisztítják, majd lézerrel bemérik a szuvasodás mértékét. Maga a kezelés ennek megfelelően 20-60 másodpercig tart. Az erős oxidáns hatású gáz a fogszövetbe hatolva csaknem az összes szuvasodást okozó baktériumot elpusztítja, lebontja a savakat és fehérjéket is úgy, hogy ehhez a fogállományt nem kell eltávolítani, így a beteg megússza az érzéstelenítést és a kellemetlen fogfúrást. A kezelés után speciális folyadék segítségével megfelelően nagy koncentrációban ásványi anyagokat és fluoridokat kell a foghoz juttatni. Ezt a beteg maga végzi otthon speciális fogkrém, szájöblítő és szájspray segítségével, valamint szigorú diéta betartása mellett. A fogszövet ásványi anyagainak visszaépülése, ún. remineralizációja 4-12 héten belül megtörténik. Az eljárás a viszonylag kis kiterjedésű, felszíni károsodások, például a barázda- és a gyökérszuvasodás kezelésének jelenleg ismert legkíméletesebb módja, de a mélyebb szuvasodásokra is alkalmas, sőt meg lehet vele előzni a gyökérkezelést is, ha a károsodás ugyan mély, de a gyökércsatorna még nem fertőzött.

Megelőzés:
A fogszuvasodás legjobb ellenszere a helyesen végzett napi fogmosás és a fogorvos által végezhető barázdazárás, amivel a legnehezebben tisztítható, és emiatt legsérülékenyebb helyeket, az apró barázdákat lehet megvédeni.

A fogorvosi kezelés megelőzésképpen kiterjedhet az időnkénti foglepedék- és fogkő-eltávolításra.

A fluor jelenléte elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését. Az ivóvízből és a táplálékkal fölvehető fluorid nem mindig és nem mindenhol fedezi a fogszuvasodás megelőzéséhez és a csontépítéshez szüksége mennyiséget. A fluor-apatit - kalcium-foszfátból, calcium fluoro-apatitból, kalcium-fluoridból és kalcium-hidroxidból álló ásványi anyag - formájában épül be a fogakba, erősíti a fogzománcot. Különösen gyermekeknél, ahol a fogak még aktívan fejlődnek, a fluorid a fogakba való beépülésével hatékonyan véd a fogszuvasodás ellen. Lehetőleg külsőleg - fluoridos fogkrém használatával - és belsőleg is - fluorozott sóval ízesítve ételeinket - juttassunk fluort a fogaknak. Ügyelni kell arra, nehogy túladagoljuk. Felnőttek ne fogyasszanak napi 5 mg-nál többet. A túladagolás épp ellenkező hatású, puhítja a fogzománcot, és megsárgítja a fogakat. A tablettás adagolás csak orvosi ellenőrzés mellett történhet.

A helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk fogaink épségének megőrzéséért.

Viszonylag kevés édességet együnk, közülük is a legjobb a csokoládé, mert a benne lévő kakaóvaj bevonja a fogat, és bizonyos értelemben még védi is a savak ellen.

Nem tesznek jót a fogaknak a ragadós, tapadós ételek. Az agyonfőzött és pépes ételek fogyasztásával kevesebbet kell rágni, így elmarad a fogak ezzel együtt járó tisztítása. Lehetőleg kevés savas ételt és italt együnk. A szénsavmentes ásványvizet és az édességeket a főétkezések után fogyasszuk. A gyümölcsök közül a kis cukortartalmú, kevéssé savasak ajánlottak, és ezeket is étkezés után együk.

Hasznos tudnivalók:
A fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz, ami bizony koptatja, oldja a fogzománcot.

A megfelelő, cukormentes, xillit tartalmú rágógumi a kémhatás savasságának megszüntetésével valóban védi a fogakat.

A fogak esküdt ellenségei a cukros italok, különösen lassan szopogatva őket. Ugyanezért rendkívül károsak az étkezések között elfogyasztott rágcsálnivalók, édességek. Nem az édességek általános tiltása a célravezető a gyerekfogak védelmében, hanem a főétkezésekhez kötődő, szabályozott édességfogyasztás, majd az utánuk 15-20 perccel végzett fogmosás.