Chlamydia trachomatis
Kosár tartalma

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Termék és betegség kereső
Termékek betegség szerint
Termékek véletlenszerűen
Henna Plus hajfesték Henna vörös 100 ml
Henna Plus hajfesték Henna vörös 100 ml

Nyelv választó
Flavin7 német

 

Flavin7
Chlamydia trachomatis

Rövid leírás:
(másnéven: klamidia)
A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott húgy-ivarszervi fertőzések és azok szövődményei a leggyakrabban előforduló szexuálisan terjedő megbetegedések (STD=sexually transmitted disease) közé tartoznak. A fertőzések különösen a szexuálisan aktív, fiatal korosztályt érintik. A sokszor csekély tünetekkel vagy tünetmentesen zajló fertőzések viszonylag gyorsan és gyakran vezetnek a nemzőképességet jelentősen befolyásoló szövődményekhez. A fertőzés felismerése célzott mikrobiológiai vizsgálatokkal, a kórokozó direkt kimutatásával lehetséges. A felismert fertőzés kellő ideig és mennyiségben adott baktérium elleni gyógyszerekkel kezelve eredményesen gyógyítható. A sikeres kezeléshez a sokszor panasz és tünetmentes partner vagy partnerek kezelése is szükséges.

Előfordulás és okok:
A C. trachomatis világszerte elterjedten húgy-ivarszervi megbetegedéseket okoz. Bizonyított, hogy a szexuálisan aktív fiatal felnőttek 1/3-a egyszer vagy többször átesik a fertőzésen. A kórokozók főleg nemi úton terjednek, de nem zárható ki a nemi váladékokkal történő direkt és indirekt terjedés másféle útja sem. A 17-23 éves korosztály fertőzöttsége 5-10-szer nagyobb, mint a hasonló szexuális szokásokat mutató 32-35 éves korosztályé. Rizikófaktort jelent a fertőzés szempontjából a gyakori partnercsere, az alkalmi kapcsolatok létesítése, de a kórokozó tünetmentes jelenléte a szervezetben esetenként monogám párkapcsolat idején megjelenő megbetegedést is eredményezhet.

Tünetek, kórlefolyás:
Mindkét nemben, de különösen nőknél gyakori, hogy a fertőzés kevés tünettel vagy tünetmentesen zajlik, a fertőzés útjának követése nehéz. A megbetegedések elterjedtségén túl magas a súlyos szövődmények előfordulási aránya is (meddőség, méhen kívüli terhesség, sterilitás). Nőknél 50-70%-ban fordul elő tünet nélküli vagy csak kevés tünettel járó fertőzés. Férfiaknál ez kisebb arányú. Mivel a fertőzés sokszor nem jár olyan fokú "betegségtudattal", hogy a beteg orvoshoz forduljon, így a kórkép túlnyomó többségét nem ismerik fel, nem kezelik. Ennek nagy kockázata a gyakori szövődmények kialakulása.

A fertőzött személlyel való együttlét után 4-28 nappal a férfi vizelés közben égető érzést tapasztalhat a húgycsövében. A hímvessző általában váladékozni kezd, a váladék lehet átlátszó vagy homályos, de általában hígabb, mint gonorrea esetén. Kora reggel a pénisz nyílása vörös lehet, szélei a beszáradt váladéktól összetapadnak. A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel valamint a húgycsőből gennyes váladékozással. A chlamydiával fertőzött nők nagy része panaszmentes, azonban előfordulhat gyakori vizelési kényszer, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom és a hüvely sárgás nyákos és gennyes váladékozása. A fertőzött partnerrel folytatott anális és orális nemi élet a végbél és a garatfertőzéséhez vezethet, ami fájdalommal és sárgás nyákos-gennyes váladékozással jár.

A kezeletlen esetek néhány hét múlva tünetmentesekké válhatnak, de az ilyen esetekben gyakori a hosszabb-rövidebb idő után fellépő visszaesés. Ennek oka lehet a nem megfelelő antibiotikus kezelés, az esetleg más okból adott antibiotikum elégtelen hatása, a partnertől történő újrafertőződés. Súlyosabb szövődmény a kismedencei tályog kialakulása illetve a fertőzés következtében kialakuló terméketlenség. Komoly figyelmeztetést jelent, hogy már egyszeri gyulladás is 15-20%-ban meddőség kialakulásával járhat, de többszöri ismétlődés esetén a kockázat 70-75%-os gyakoriságot is elérheti, hat- tízszeresére emelkedhet a méhen kívüli terhesség kockázata. Spontán, illetve tapintáskor alhasi fájdalom, érzékenység, fájdalmas menstruáció, láz. Sokszor ezek közül csak egy-egy jelzi a megbetegedést. A teljes tünetegyüttes csak az esetek kb. 20%-ában jelentkezik egyszerre. A C. trachomatis okozta fertőzések diagnosztizálása történhet: a baktérium vizsgálati anyagból történő direkt kimutatásával illetve a fertőzést követően a vérben megjelenő ellenanyagok mérésével.

Diagnózis:
A C. trachomatis okozta fertőzések diagnosztizálása történhet: a baktérium vizsgálati anyagból történő direkt kimutatásával, illetve a fertőzést követően a vérben megjelenő ellenanyagok mérésével. A nemiszervek chlamydiás fertőzöttségét vizeletmintából és kenetvétellel lehet igazolni. A nőknél a kenetvétel a méhnyakból, a férfiaknál a húgyvezetékből történik. A kórokozó kimutatása speciális, gyárilag előállított tesztekkel történik, melyhez a mintavétel szakember feladata.

Kezelés:
A betegség kezelése antibiotikumokkal (baktérium ellenes szerekkel) történik. A hatásos terápia érdekében a partnerek kezelését is minden esetben el kell végezni. Ajánlott a betegek kezelés utáni kontroll vizsgálata, melyet a kúra befejezése után legalább 3 héttel kell elvégezni.
A tartós fertőzés szövődményeit nehezebb gyógyítani. A korai diagnózis elősegíti a teljes gyógyulást és megelőzi a szövődmények kialakulását, ezért az első tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni. Valamennyi nőgyógyászati és urológiai rendelő fel van készülve a diagnózis felállítására, a megfelelő kezelésre és tanácsadásra.

Megelőzés, hasznos tudnivalók:
A megelőzés legbiztosabb módja a fertőzés kockázatának csökkentése. Ennek érdekében:
Használjon óvszert, mely csökkenti, de teljesen nem szünteti meg a fertőzés veszélyét.
Éljen monogám párkapcsolatban. A fertőzés veszélye a partnerek számával arányos. Jelenjen meg rendszeres STD szűrővizsgálaton.
Ne végezzen felesleges hüvelyöblítéseket. Ez ugyanis károsítja a hüvely bakteriális védekező flóráját.